Quan ets seleccionada per participar en una producció com actor o actriu (tant teatral, audiovisual o de doblatge) l’empresa et donarà d’alta al Règim General de la Seguretat Social, Especialitat Artistes. La relació de treball que inicieu és una relació laboral de caràcter especial i el contracte de treball s’ha de formalitzar per escrit.
És important, i és el teu dret com a treballadora, que puguis llegir el contracte amb tranquil·litat i que no et precipitis en retornar-lo signat a l'empresa; en cas de dubte sobre qualsevol pacte o clàusula del contracte, consulta la nostra àrea legal abans de signar-lo.
Això dependrà del sector artístic dins del qual s'enquadri la teva feina (teatre, audiovisual, doblatge, ensenyament...).
En general, tots els contractes de treball s'han d'ajustar al conveni col·lectiu d'aplicació al sector del qual es tracti.
Els convenis vigents d'aplicació a Catalunya són:
Per a teatre, el III Conveni col·lectiu del sector dels actors i les actrius de Teatre de Catalunya.
Per a doblatge, el III Conveni col·lectiu dels professionals del doblatge de Catalunya (branca artística), en funció del Pacte signat entre els Estudis de Doblatge i la part social.
Per a obres audiovisuals en general, i per Televisió de Catalunya, el III Conveni col·lectiu estatal de productors d'obres audiovisuals i actors que hi presten serveis.
A més:
En el cas dels contractes d'interpretació de teatre, audiovisual, doblatge i publicitat s'ha de respectar allò previst al Reial Decret 1435/1985, d'1 d'agost, pel qual es regula la relació laboral especial de les persones artistes que desenvolupen la seva activitat en les arts escèniques, audiovisuals i musicals, així com de les persones que realitzen activitats tècniques o
Pel que respecta a la docència teatral en escoles de formació no reglada, el conveni vigent d’aplicació és:
I Conveni col·lectiu autonòmic d’ensenyament i formació no reglada de Catalunya
Cal tenir en compte que, a més de les clàusules de contingut laboral, el contracte d'interpretació ha d'incloure les clàusules referents a la possible cessió dels drets de la propietat intel·lectual i/o dels drets d'imatge.
El contracte tipus d’interpretació teatral recollit al III Conveni inclou una clàusula per la possible cessió dels drets d’explotació de la seva representació en cas d’enregistrament. Podeu trobar el contracte a l’apartat de documents informatius de l’àrea legal del web.
Els contractes d’interpretació en produccions audiovisuals (branca artística) han de contenir la clàusula de cessió de drets de propietat intel·lectual i el contracte d’interpretació en produccions publicitàries han de contenir la cessió de drets d’imatge i l’àmbit temporal i territorial de la mateixa.
En els contractes com actor/actriu de doblatge (branca artística) també s’ha de signar la cessió de drets de propietat intel·lectual. Si no és així, i s’escau, hauries de signar dos contractes, un estrictament laboral i un altre en relació a la cessió dels esmentats drets.
El 31 de març de 2022 va deixar d’estar en vigor el contracte temporal d’obra i servei, que era el més utilitzat en el nostre sector.
Així, des del 23 de març de 2022, el contracte més habitual al sector és el contracte laboral artístic temporal, que va entrar en vigor amb el RDL 5-2022.
Tanmateix, tot i que la norma general és la relació laboral temporal, si s’escau, els contractes artístics també es poden signar amb una durada indefinida.
Els i les artistes sempre heu d’estar contractades a jornada completa.
Els artistes tenen dret a gaudir de descansos, de vacances i indemnització per finalització de contracte.
Els i les artistes teniu dret a gaudir d'un període de vacances anuals retribuïdes de 30 dies naturals els quals, si no han prestat serveis tot l'any, es redueixen proporcionalment al temps treballat.
També teniu dret a gaudir dels descansos legalment previstos. Però heu de tenir en compte que si sou contractades per unitats de treball ( funcions, gires, rodatges, bolos o similars), l'empresa inclourà a la retribució mensual l'import prorratejat que correspongui per vacances i descansos.
En qualsevol cas, en primer lloc, s’haurà de tenir en compte allò que reguli el conveni col·lectiu d’aplicació.
Des del 23 de març de 2022, la finalització de qualsevol contracte laboral artístic genera una indemnització per finalització de contracte que no ha d’estar inclosa al salari que cobres per la prestació de serveis laborals (assaigs, bolos, rodatges, etc.). Així, per contractes de menys de 18 mesos, la indemnització que es percebrà serà la part que correspongui a 12 dies de salari per any treballat i per contractes superiors a 18 mesos, la part que correspongui a 20 dies de salari per any treballat.
Els convenis col·lectius fixen uns salaris mínims, en funció del grup professional (paper protagonista, secundari...), que totes les empreses del sector han de respectar. Així, es poden negociar amb l'empresa salaris superiors, en funció del caixet de cada artista, però mai els salaris podran ser inferiors a aquest mínims.
Si estàs contractada per unitats de treball (funcions, gires, rodatges, bolos o similars), i en tot cas si així ho preveu el conveni col·lectiu d'aplicació, a la retribució pactada s'inclourà la part proporcional que correspongui per gratificacions extraordinàries. Els salaris establerts pels convenis col·lectius són sempre bruts i per saber quin import net percebràs hauràs de restar les deduccions i retencions legals corresponents cotitzacions a la Seguretat Social de la treballadora i la retenció a compte de l'IRPF).
També, has de tenir en compte que en cas que es generin drets de propietat intel·lectual de la teva interpretació, has de cobrar un percentatge del salari en concepte de cessió de drets (a dia d’avui és un 5%), quantitat que en cap cas pot estar inclosa dintre del salari pactat per la prestació de serveis laborals.
En primer lloc s'ha de considerar el que pugui preveure el conveni col·lectiu d'aplicació, doncs hi ha convenis que regulen amb tot detall aquesta situació.
Normalment s'ha de donar un termini de preavís a l'empresa, sempre per escrit i que puguis acreditar que l’empresa ho ha rebut (és a dir, de tal manera que l'empresa no pugui dir que no l'has avisada amb prou antelació). Si el conveni col·lectiu aplicable no especifica cap termini de preavís, s'aplicaran les previsions contingudes al RD 1435/1985 (article 4).
Si causes baixa voluntària a la feina, igualment tens dret a percebre els darrers salaris meritats i la liquidació que correspongui per la feina ja realitzada.
Un cas especial és el d'aquells contractes en els que has pactat una clàusula d’exclusivitat. En aquest cas, et recomanem que t’assessoris abans de procedir a preavisar l'empresa de la teva baixa voluntària.
Llevat que es tracti d'una baixa voluntària,teniu dret a percebre tant la prestació per atur, sempre que reuneixis els requisits genèrics per accedir a aquesta prestació,com la Prestació especial per atur de les persones treballadores del sector artístic i els qui realitzen activitats tècniques i auxiliars (amb les condicions establertes per aquesta nova prestació).
En cas de malaltia o accident mentre estiguis contractada, tens dret a percebre la prestació per incapacitat temporal (comuna o professional, segons el cas). Malgrat que el col·lectiu d’artistes té, dintre de l'àmbit de la Seguretat Social, certes peculiaritats que us diferencien del col·lectiu general d'assalariades, cal saber que, en tant que integrat en el mateix Règim General, tens dret a ser beneficiària de qualsevol prestació temporal o vitalícia de la Seguretat Social.
En el Règim General de la Seguretat Social, Especialitat Artistes, l’habitual és que un dia treballat es reconegui com més d’un dia cotitzat. Així, a l'hora de demanar qualsevol prestació o subsidi, els dies que se’t consideren cotitzats com artista (mitjançant relació laboral especial) no solen coincidir amb els dies que has estat donada d'alta a la Seguretat Social (és a dir, els dies que realment has treballat).
Per saber quants dies has cotitzats per un dia treballat necessites la teva nòmina. Allà veuràs la base de cotització (quantitat que t’ha cotitzat l’empresa). Si divideixes aquesta base per la base mínima diària per actors/actrius (l’any 2024 és de 44,43 €) sabràs quants dies has cotitzat per aquest dia de feina.
Aquest càlcul el fa la Tresoreria General de la Seguretat Social un cop l’any (és el document de regularització per bases cotitzades i per retribucions que t’arriba cada any) i també en qualsevol altre moment que tinguis necessitat de demanar un prestació o subsidi públic.
L'obligació de cotitzar per l'artista recau sobre l'empresari, el qual deduirà de la nòmina mensual l'aportació obligatòria del treballador a la Seguretat Social.
Les peculiaritats de la cotització dels Artistes com a col·lectiu específic dins del Règim General de la Seguretat Social són a grans trets les següents:
Totes les retribucions que es deriven d'una relació laboral, expressada per escrit o verbalment en un contracte de treball (això inclou la remuneració per la cessió dels drets de la propietat intel·lectual), es declaren a l'IRPF com rendiments de treball. La retenció en nòmina aplicable als rendiments de treball obtinguts pels artistes (relació laboral especial) és com a mínim d'un 2%.
Com a despesa deduïble directament d'aquests rendiments bruts, l'empresa t'haurà de certificar l'import de la teva aportació a la Seguretat Social. Val a dir que si has pagat a la Seguretat Social la quota resultant de la regularització anual per salaris reals, aquest import també te'l podràs deduir a la declaració anual de l’impost de la renda de les persones físiques de l'any que correspongui com despesa de Seguretat Social.
En canvi, les retribucions percebudes per la cessió de drets d'imatge no tenen la consideració de rendiment de treball: sempre que s'obtinguin associats a uns serveis prestats mitjançant relació laboral especial s'hauran de declarar com rendiments de capital mobiliari, amb una retenció a compte de l'IRPF del 24% (si no es fa així es certificaran com rendiments d'activitat econòmiques, amb la problemàtica que això pot comportat).
En el cas que com artista utilitzis els serveis remunerats d'un representant, cal saber que les factures d'honoraris que et pugui girar el representant no tenen la consideració de despeses deduïbles directament dels rendiments de treball a efectes de l'IRPF, és a dir, és una despesa relacionada amb la teva feina que has de suportar però que no resulta desgravable a la declaració fins a dia d'avui.